Praėjusių metų lapkričio pradžioje į Šiaulių apskrities policiją kreipėsi šiaulietis ir pranešė, kad socialiniame tinkle „Facebook“ radęs skelbimą apie parduodamą automobilio vairą, susigundė patrauklia kaina jį nusipirkti. Deja, pervedęs pinigus, prekės negavo, o pardavėjas tapo nepasiekiamas.

Nustatyta, kad sąskaitos, į kurią šiaulietis pervedė pinigus, savininko deklaruota gyvenamoji vieta yra Marijampolėje. Pareigūnai 23 metų vaikino namie nerado. Paaiškėjo, kad jis išvykęs į užsienį. Susisiekę su juo, pareigūnai sužinojo, kad jis turi paskyrą finansinių technologijų bendrovėje, už patrauklią kainą leidžiančią priimti mokėjimus įvairiose šalyse ir įvairiomis valiutomis – tiek kortelėmis, tiek per elektroninę bankininkystę.

Vaikinas paaiškino, kad vasarą jis socialiniame tinkle pamatė skelbimą, kuriuo buvo ieškoma galimybės naudotis svetima tokia paskyra ir už tai žadamas atlygis. Marijampolietis susigundė galimybe užsidirbti 200 eurų ir nepažįstamam žmogui perdavė prisijungimus prie finansinių technologijų bendrovės bei lažybų bendrovės paskyrų. Jis patikėjo nepažįstamojo versija, jog šis savo paskyrų negali turėti dėl problemų su antstoliais ir jo sąskaitos areštuotos.

Po kurio laiko Marijampolės gyventojas sulaukė policijos pareigūnų skambučio su klausimu, kodėl pardavė automobilio detalę ir jos pirkėjui neišsiuntė. Kadangi jis nieko panašaus nebuvo daręs, norėdamas patikrinti, ar tikrai į jo sąskaitą yra pervesti 42 eurai už detalę, to padaryti nebegalėjo, nes buvo pakeisti ir slaptažodis, ir kiti duomenys. Tada vaikinas kreipėsi į finansinių technologijų bendrovės aptarnavimo skyrių, kad padėtų susigrąžinti paskyrą. Joje buvo matyti minėtos sumos pervedimas ir tai, kad automobilio detalės pirkėjo pervesti pinigai tuoj pat buvo perversti į vieno kazino sąskaitą.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas, nes pardavus elektroninius duomenis, skirtus ar pritaikytus nusikalstamai veikai daryti, yra numatyta baudžiamoji atsakomybė - viešieji darbai arba bauda, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Policija įspėja, kad savo sąskaitą perleidus nusikaltėliams, gresia baudžiamoji byla.