Apie tai pranešta po to, kai kelias dienas tvyrojo įtampa dėl Rusijoje tadžikams taikomų naujų patikrų.

Po kovo 22 d. Maskvos koncertų salėje „Crocus City Hall“ surengto išpuolio, per kurį žuvo 145 žmonės, Rusija ėmėsi intensyvinti patikras – Tadžikistanas tvirtina, kad ši priemonė yra nukreipta prieš jo piliečius. Dėl naujųjų saugumo priemonių Rusijos oro uostuose įstrigus šimtams tadžikų, Tadžikistanas rekomendavo savo piliečiams susilaikyti nuo kelionių į šią šalį.

„Buvo išreikšta viltis, kad pastaruoju metu suintensyvėję tam tikrų jėgų bandymai dirbtinai eskaluoti situaciją, susijusią su darbo migrantais, atvykstančiais į Rusiją, įskaitant Tadžikistaną, bus drauge nuslopinti“, – sakoma Kremliaus pareiškime. Jame priduriama, kad pastarojo meto „įvykiai nepakenks laiko patikrintiems broliškiems abiejų šalių tautų santykiams“.

E. Rahmono biuras nurodė, kad abu lyderiai „susitarė duoti nurodymus atitinkamiems abiejų pusių departamentams imtis darbo šia kryptimi“.

Jie taip pat susitarė „glaudžiai bendradarbiauti“ kovojant su terorizmu ir ekstremizmu, priduriama pareiškime.

Po išpuolio prieš „Crocus City Hall“, už kurį atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS), Rusija sulaikė keturis šaulius – visi jie yra Tadžikistano piliečiai. Ant kai kurių įtariamųjų buvo pastebėta kankinimo ženklų, kai jie pirmą kartą stojo prieš teismą. Tadžikistanas dėl to išreiškė protestą.

Rusijoje gyvena šimtai tūkstančių tadžikų, daugelis jų dirba žemesnės kvalifikacijos darbą ir siunčia gaunamus atlyginimus į tėvynę.

Apie V. Putino ir E. Rahmono skambutį pranešta praėjus trims dienoms po to, kai abiejų šalių užsienio reikalų ministrai išplatino pareiškimus, kurie atskleidė tarp abiejų pusių egzistuojantį atotrūkį migracijos klausimais.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė savo kolegai iš Tadžikistano Sirojiddinui Muhriddinui, kad po Maskvoje įvykusios atakos reikalingos „nuodugnesnės patikros“. Šios priemonės yra „laikinos“ ir „nėra nukreiptos prieš konkrečią tautą ar religiją“, pridūrė jis.

S. Muhriddinas savo ruožtu tvirtino, kad tai „neatitinka realios situacijos“. Jis sakė, kad „išimtinai prieš Tadžikistano piliečius imamasi neigiamų veiksmų“. Apkaltindamas Rusiją pažeidžiant tadžikų teises ir laisves, jis paragino Maskvą gerbti „pagrindinius dvišalius“ susitarimus.